ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КАШ ГРЕЧАНИХ ПІД ЧАС МИТНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ (Збірник наукових праць «ЕКОНОМІЧНА СТРАТЕГІЯ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СФЕРИ ТОРГІВЛІ ТА ПОСЛУГ», 2026)
Об’єктом дослідження є гречана крупа першого ґатунку різних виробників: ТМ «Розумний вибір», ТМ «Хуторок», ТМ «Сквирянка», ТМ «Своя лінія», ТМ «Терра». Метою роботи є розширення меж застосування фізико-математичних методів оцінки якості круп під час їх митної експертизи та розвиток можливостей експорту крупи гречаної на основі товарознавчої оцінки її якості. Дослідженнями гігроскопічних властивостей крупи гречаної встановлені значення відносної вологості повітря, за яких можливе тривале зберігання даної продукції у паропроникному упакуванні, %: ТМ «Розумний вибір» – 69; ТМ «Хуторок» – 68; ТМ «Сквирянка» – 69; ТМ «Своя лінія» – 63; ТМ «Терра» – 72. У разі необхідності зберігання крупи гречаної за більшої відносної вологості повітря зберігання необхідно проводити у паронепроникному упакуванні. Дослідженнями пористості круп установлені значення відношення середнього радіусу пор до найбільш імовірного, ·10-3: ТМ «Розумний вибір» – 2.53, ТМ «Хуторок» – 2.15, ТМ «Сквирянка» – 2.77, ТМ «Своя лінія» – 1.98, ТМ «Терра» – 1.71. Результат пояснює характер поведінки ізотерм сорбції, оскільки, чим більше відношення середнього радіусу пор до найбільш імовірного, тим більше вологи може поглинути зразок. Дослідженнями процесу набухання зразків круп встановлено кінцевий вологовміст зразків після обводнення їх у питній воді за температури 20…25°С складає, кг сух. реч./кг води: ТМ «Розумний вибір» – 1.83, ТМ «Хуторок» – 1.80, ТМ «Сквирянка» – 1.90, ТМ «Своя лінія» – 1.73, ТМ «Терра» – 1.68. Установлено, що зразки досягають значень вологовмісту, близького до максимального, за різної тривалості обводнення, хв.: ТМ «Розумний вибір» та ТМ «Хуторок» – 60…70; ТМ «Сквирянка» – 50…60; ТМ «Своя лінія» та ТМ «Терра» – 70…80.Відзначено, що отримані результати є об’єктивними показниками якості крупи гречаної, які можуть бути використані під час митних експертиз цієї продукції в країнах Європейського Союзу.
Keywords: крупа гречана; товарознавча експертиза; гігроскопічні властивості; пористість; кінетика набухання